De Ploeg bestaat 100 jaar en om dat te eren is er door Cultuurhuis Bergeijk een openlucht expositie samengesteld van 36 monumentale fotokaders. Heden en verleden komen samen! Oude reclames, Ploegstoffen, 123-jurkjes, de weverij, de renovatie van de fabriek.. De beleefroute voert van de entree van Rijksmonument De Ploeg tot aan theater de Kattendans aan de Eerselsedijk en is te bewandelen t/m september 2023.

Foto's Jan Biessen

Tuinarchitect Julia Crawford miste een Engels boek over Mien Ruys. Vorig jaar was ze nog op bezoek in o.a. Bergeijk en Dedemsvaart ter oriëntatie op haar onderzoek. Inmiddels is haar boek The Mother of Modernist Gardens klaar en kan hierop ingeschreven (pre-order) worden via de uitgever: https://www.lundhumphries.com/products/mien-ruys. We zijn enorm benieuwd naar het resultaat en in welke mate Bergeijk door haar wordt uitgelicht!

 

 

Hoge kwaliteit, mooie dessins, prachtige kleuren… 100 jaar geleden startte Weverij De Ploeg in Bergeijk met de handel in en productie van textiel. Bekende ontwerpers werden aangetrokken en het merk maakte een internationale vlucht. Dit gaan we vieren in Bergeijk, want De Ploeg is van grote betekenis. De sociaalmaatschappelijke denkbeelden, het design en de architectuur hebben onuitwisbare sporen achtergelaten. Via lezingen, exposities en schoolprojecten blaast Cultuurhuis Bergeijk de pioniersgeest van toen nieuw leven in. Het programma van ‘De Ploeg 1923-2023’ loopt van maart t/m september 2023. Bekijk het programma op hoofdlijnen op cultuurhuisbergeijk.nl.

 

 

 

 

Afgelopen jaar heeft Will Duimelaar gewerkt aan een schaalmodel van Woonhuis Van Daalen in Bergeijk (1956-58). Roelof van Daalen was destijds directeur van de vlakbij gelegen Weverij De Ploeg en dochteronderneming 't Spectrum. Hij liet architect Gerrit Rietveld een woning voor zijn gezin ontwerpen en een tuin door landschapsarchitecte Mien Ruys. Tot op de dag van vandaag is het huis in bezit van de familie. Gedurende enkele maanden van het jaar wordt er binnen een rondleiding met gids georganiseerd.
Op basis van meerdere bezoeken, foto's en opmetingen ter plekke heeft Will Duimelaar inmiddels een prachtige maquette gerealiseerd, voorzien van interne verlichting. Binnenkort krijgt het geschenk een mooie plek in Cultuurhuis Bergeijk, waar deze permanent te bezichtigen is. Een extra beleving voor wie het rondleidingen seizoen heeft gemist. De maquette is tot op detailniveau waarachtig. Tevens geeft de schenking invulling aan de viering van het 100 jarig bestaan van De Ploeg in 2023. Expo's en activiteiten hiervoor staan in de steigers.

 

 

 

Rietveldhuis Van Daalen is aangesloten bij Iconic Houseseen breed vertakt netwerk van bijzondere (museum)woningen. Op dit platform worden huizen gebouwd onder architectuur gebundeld en ontsloten voor een internationaal publiek. Voorwaarde is dat je er via een tour of rondleiding een kijkje kunt nemen. 

Huis Van Daalen is bijzonder omdat het ontworpen is door architect Gerrit Rietveld, maar bovenal omdat het huis zich nog in authentieke staat bevindt. Alle oorspronkelijke architectonische details zijn nog aanwezig. Het huis wordt door de familie Van Daalen bijzonder goed gekoesterd. Interesse om eens in Huis Van Daalen rond te lopen met een van onze gidsen? Ga naar de infopagina van het Cultuurhuis Bergeijk en boek een tour! 

foto © Jan Biessen

 Hoe bekend is Mien Ruys in Engeland, hét land van de tuinarchitectuur? De Londense ontwerper en tuinarchitecte Julia Crawford ontdekte dat dat beter kon en werkt momenteel aan een Engelse biografie over 'The mother of Modernism'. Voor haar onderzoek bezocht ze ook Bergeijk vanwege de unieke samenwerking tussen Mien Ruys en Gerrit Rietveld. Het werd een leuke tour langs het erfgoed van beide architecten. 

Wil jij ook eens in Rietveldhuis Van Daalen een kijkje nemen of op 'safari' om het bredere verhaal te ontdekken? Kijk dan op: https://cultuurhuisbergeijk.nl/bezoek/rondleidingen


 

De Rietveldsafari's en tours door Rietveldhuis Van Daalen zijn weer gestart nadat ze gedurende de corona crisis lange tijd hebben stilgelegen. De gidsen hebben zich goed voorbereid op het nieuwe seizoen 2022 en verheugen zich erop u rond te leiden langs de architectonische hoogtepunten van Gerrit Rietveld en Mien Ruys. Het startpunt van de Rietveldsafari's is voortaan Cultuurhuis Bergeijk, waar koffie met gebak voor u klaar staan :-)

 

Onderdeel van de Rietveldsafari is een bezoek aan het Tegelreliëf van 'Nul'-kunstenaar Ad Dekkers. Dit bijzondere kunstwerk meet 9 x 18 meter. Het dateert uit de jaren zeventig en was geplaatst bij de MTS in Gouda, waar het plaats moest maken voor iets anders. Het werk is vervolgens gereconstrueerd in het Mien Ruys Park en werd in 2019 onthuld door Prinses Beatrix, die een fan is van het werk van Dekkers. Prinses Beatrix is tevens beschermvrouwe van de Erfgoedvereniging Heemschut die het initiatief tot de reconstructie heeft genomen.

Het Tegelreliëf staat op de lijst van 100 Sleutelwerken van Nederland.

 

De organisatie Íconic Houses' was op bezoek in Bergeijk voor een tour langs de erfgoeddriehoek van Rietveld & Ruys. Vanuit Cultuurhuis Bergeijk, via de abri en klok, Rijksmonument De Ploeg naar Woonhuis Van Daalen. Wat hebben we toch een bijzonder verhaal te vertellen, zo onderschrijft Iconic Houses. En wat hebben zij een indrukwekkend internationaal netwerk van 20e eeuwse publieke museumwoningen en belangrijke architectenhuizen! Bergeijk zou er niet tussen misstaan. Bekijk hun site via deze link: IH - Iconic Houses

 

 

 

 

 

 

 


Foto Bruns

Op 1 april vond de officiële opening van het Stijljaar in Bergeijk plaats in een volledig gerenoveerde Ploeg, waarin het bezoekerscentrum is gevestigd. Hier is de expositie Rietveld Re_Newed te zien, samengesteld door Aart van Asseldonk. 

America First, Bergeijk second link You Tube

 

‘This is an important message from the city council of Bergeijk…’ Nee, dat is geen 1 april-grap. Maar aangezien deze dag samenviel met de opening van het Stijljaar hebben we hier een ludiek filmpje over gemaakt. Met onze burgemeester in de hoofdrol! Het filmpje ‘America first, Bergeijk second’ is inmiddels al 6600 keer bekeken (still counting). Heeft u het filmpje nog niet gezien? Zoek op YouTube op de termen Bergeijk en Stijl is het de eerste video in de zoekresultaten.

 

Op 4 april ging onze burgemeester naar Den Bosch om een handdoek van De Stijl Bergeijk aan de leden van de Gedeputeerde Staten van Brabant aan te bieden. De provincie heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de renovatie van De Ploeg en het Mien Ruys Park.

Heel Bergeijk is vol van De Stijl, maar de ambtenaren bij het gemeentehuis maken het helemaal bont. Ze parkeren zelfs ‘in Stijl’: het moet niet gekker worden!

Op 5 april overhandigden de broers Edwin en Norbert van Onna het jubileumboek 100 jaar De Stijl aan onze burgemeester. Dit boek is te koop bij de VVV in Bergeijk, evenals verschillende Stijlgadgets als het Stijl-strandlaken.

Van 19 tot en met 27 augustus was het feest in het Mien Ruys Park: De Stijlparade! Of je nu van kunst, dansen, muziek, film, lezingen of yoga houdt... het Mien Ruys Park was toen (nog meer als anders) the place to be! We trapten zaterdagmiddag af met een dansfeest: 'Back to the 50's'. Aan de rechterzijde van deze pagina staat het programma van de Stijlparade. Om te mijmeren hoe leuk het was, of om te lezen wat je gemist hebt... Een groot succes, ook in de toekomst zal het Mien Ruys Park een plek blijven om activiteiten te organiseren.

Kalender

1. Rietveldsafari voor groepen onder leiding van een gids (Engelstalige handout beschikbaar)

Mogelijk van apr t/m okt 2024 op di, do en vrij (in overleg op andere dagen mogelijk)

Starttijd: 10:00 of 13:30 uur; duur 2 uur
Startlocatie: Cultuurhuis Bergeijk

€15,00 pp incl. koffie met iets lekkers, introductie en entree showroom Bruns

Vul het contactformulier in voor info of reservering.

2. Open Rietveldsafari met gids op basis van individuele inschrijving

Mogelijk: 10 mei, 14 jun, 12 juli, 9 aug, 13 sep en 11 okt 2024  
Starttijd: 10:00 uur; duur 2 uur
Startlocatie: Cultuurhuis Bergeijk

€15,00 p.p. incl. koffie met iets lekkers en entree showroom Bruns (max. 15 personen)

Tickets koopt u vooraf via Tickets - Cultuurhuis Bergeijk


3. Standaardtour Rietveldhuis Van Daalen met gids:

Mogelijk: 5 apr, 3 mei, 7 jun, 5 jul, 2 aug, 6 sep en 4 okt 2024

Starttijd: 10:00 uur; duur 1,5 uur
Startlocatie: entree Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk. Vanaf daar met gids naar het woonhuis.
€10,00 p.p. (max 8 personen)

4. Tour Deluxe Rietveldhuis Van Daalen met gids:

Mogelijk: 3 mei, 5 jul, 6 sep 2024

Starttijd: 13:30 uur; duur circa 2,5 uur. Ontvangst bij Cultuurhuis Bergeijk met koffie/thee met iets lekkers, introductiefilm en toelichting. Daarna vertrek met de gids naar het woonhuis.
Startlocatie: Cultuurhuis Bergeijk, Domineestraat 8a, 5571 EJ, Bergeijk.
€20,00 p.p. (max 8 personen)

Tickets koopt u vooraf via Tickets - Cultuurhuis Bergeijk

Ploegfestival

26 en 27 augustus 2023