Wie vanaf de Eerselsedijk Bergeijk binnenrijdt en links aanhoudt, vindt vanzelf de Rietveldklok, opgebouwd uit gestapelde betonblokken met viervoudig uurwerk. Het strakke zwartwitte lijnenspel is terug te vinden in diverse meubels en gebouwen van de hand van de ontwerper.

De klok werd in 1963 door Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk aan De Ploeg geschonken ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de weverij. Het maakt onderdeel uit van een serie straatmeubilair, waartoe ook een bushokje en enkele – verloren gegane – bankjes behoorden.

Tuinarchitecte Mien Ruys ontwierp in datzelfde jaar een plantenterras bij de klok. Rond het uurwerk groepeerde zij tien vierkante borders met een afwisseling van strakke blokken geschoren groen, in een scherp contrast met uitbundig gebruik van vaste planten. Elk vak is afgebakend door spoorbielzen, een kenmerkend stijlelement van ‘Bielzen Mien’.

Klok en plantenterras vormen een van de unieke ensembles van Rietveld & Ruys die Bergeijk rijk is. Ontdek het hele verhaal en boek een rondleiding!

Beleef Rietveld in Bergeijk met onze arrangementen

Rietveldwandelroute

Ontdek de ontwerpen van Gerrit Rietveld en Mien Ruys met de 'Wandel in Bergeijk plattegrond' of met de audiotour. Te koop bij Visit Bergeijk of Cultuurhuis Bergeijk.

Meer over de wandelroute

 
 

Showroom Bruns

De showroom van Bruns (het bedrijf dat tegenwoordig in Rijksmonument De Ploeg is gevestigd) is geopend op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. (Op feestdagen gesloten, voor meer info zie "Showroom Bruns") Entree is gratis.

Alles over de Ploeg

Rietveldsafari

Gaat u mee op safari? We gaan een heuse ondekkingstocht maken langs de ontwerpen van zowel Gerrit Rietveld als Mien Ruys. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Showroom van Bruns (gevestigd in De Ploeg). 

Naar de safari