Nederland viert 100 jaar De Stijl. Deze kunstbeweging kent als meest prominente vertegenwoordigers Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. In vele gemeenten eert men deze kunstenaars, ieder op zijn eigen manier.  In Bergeijk presenteert de stichting Rietveld & Ruys, in samenwerking met diverse partners, De Stijlparade. Een gratis toegankelijk cultuurfestijn van zaterdag 19 t/m zondag 27 augustus. Hieronder het programma. Duizelt het je? Kijk dan naar het programma per dag via www.rietveldenruys.nl/stijlparade. (Maar een totaaloverzicht leek ons ook wel lekker!). Inwoners van Bergeijk ontvangen begin augustus een krant met daarin het totaaloverzicht (en prachtige foto's).

Doorlopend

Openluchtexpo 'Zitten is een werkwoord', het credo van Gerrit Rietveld. In het hele park zijn stoelen te vinden. Van Piet Hein Eek tot Tejo Remy & René Veenhuizen. Het is een interactieve parkexpo met honderden designmeubels uit het hele land.

Zaterdag 19 augustus

14.00 – 18.00 uur opening Stijlparade met dansfeest ‘Back to the 50's’. We gaan terug naar de tijd dat De Ploeg het levenslicht zag. Het park vormt het decor voor een jaren ’50 dansfeest. Met muziek uit deze tijd (van Johny Cash tot de Andrew sisters) van een super stijlvolle band (The Wieners & ...), een prachtige aankleding van het park, auto’s uit de jaren vijftig… Kortom, daar wil je bij zijn. Voetjes van de vloer of relaxed op een picknickkleedje in het park. ‘Back to the fifties’ is voor het hele gezin, voor iedereen die van een feestje in het park houdt. We hebben wel één verzoek: kom in jaren ’50 stijl gekleed. Dat betekent prachtige petticoats, à la Audrey Hepburn of in de stijl van Grace Kelly. En voor de heren; met een wit overhemd of wit t-shirt (eventueel met leren jack) kom je al een heel end. Even googlen of op Pinterest kijken voor meer creatieve ideeën! Het kernwoord is hier, je raadt het al, ‘stijlvol’. We laten de tijden van weleer herleven. De Ploeg en het park vormen daarvoor het perfecte decor. Wij zorgen desgewenst voor een picknickkleedje!

18.00 uur live muziek: Rafter. Drie heren die door de jaren heen zo op elkaar ingespeeld zijn dat ze een denderende soul pop en dance train vormen. Dit trio klinkt als een hele band! Zanger/gitarist Rafael Hekker weet met zijn prachtige soulstem de nummers de juiste feel mee te geven. Met virtuoos en dienend gitaarspel. Naast hem vormen de fijne bassist en strakke wervelende drummer deze smeuïge feestband. Lekker zingen en swingen op de funkiest classics van de afgelopen 50 jaar.

19.00 uur Lezing: Ger Jacobs Hij behaalde aan de Academie van Tilburg de eerstegraads bevoegdheid handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Aan de Open Universiteit Nederland studeerde hij filosofie en cultuurwetenschappen. Hij schreef een doctoraalscriptie over de Franse beeldhouwer Auguste Rodin en promoveerde aan de universiteit van Leiden met een onderzoek naar de invloed van Aristide Maillol op de Duitse beeldhouwkunst tussen 1900 en 1945, speciaal tijdens het naziregiem. Hij schreef een methode kunstbeschouwing voor havo/vwo, boeken over de Brabantse kunstenaars Pieter Vriends, Johan Jacobs en Evert Slegers.Kunst- en cultuurhistoricus dr. Ger Jacobs zal in een lezing zijn licht laten schijnen op de beweging van de Stijl en haar invloed op de maatschappij.

21.30 uur special: Wereldpremière Talking Trees Talking Trees geeft bomen een stem. Regisseur en muzikant Bert Barten is de enige man in Nederland die bomen een stem geeft door hun sapstromen, vochtigheid en fotosynthese om te zetten naar muziek. De wereldpremière vindt plaats in Bergeijk, op De Stijlparade.

Zondag 20 augustus

Dag van het Park We zijn in het Mien Ruys Park. Twaalf hectare met De Ploeg in de oksel. Het vetste ensemble van Rietveld & Ruys staat de hele week ter beschikking. Maar op deze zondag moet je de hele dag in het park doorbrengen. Mandje moezel, rugzakje rosé, tasje tripel, zak zoutjes, buil brood, bakje bier. Kom picknicken in het landschappelijkste decor van Mien en Gerrit! Vrijwilligers van Velt zullen vertellen over "wat-onder-de-grond-zit", Vrijwilligers van IVN zullen vertellen over "wat-boven-de-grond-zit".

10.00 uur: Fit in Stijl Met de professionele begeleiding van Fitclub de Paal verzorgen zij fitness op zondagochtend: body balance - body combat en Cardio (3 uur). Work out in the Park in Stijl! 11.00 uur Heilige mis door Pastoor Luc Buyens De heilige mis wordt in de openlucht aangeboden aan de gemeenschap.

11.00 uur Film: Gruffalo Muis loopt door het bos. De vos, uil en slang zien wel een lekker hapje in hem. Maar slimme muis misleidt de dieren door hen bang te maken voor de Gruffalo: een beest met knarsende tanden, eeltige knieën, oranje ogen, paarse stekels en een gifgroene wrat. Gelukkig weet muis dat de door hem verzonnen Gruffalo niet echt bestaat. Of toch wel?

13.00 uur Film: Mega Mindy en de Snoepbaron In deze film staat Mega Mindy voor haar moeilijkste strijd ooit, want ze moet het opnemen tegen de mensen waarvan ze echt houdt. Alles draait om liefde en snoep in dit verhaal. Mieke wil Toby voor zich winnen met behulp van een liefdesdrankje van opa. Maar voordat Mieke de kans krijgt, wordt het drankje gestolen en wordt oma Fonkel ontvoerd. Al snel blijkt dat de gemene snoepfabrikant Louis hier achter zit. Door een sluwe list komen de vrienden van Mieke een voor een in de macht van de snoepbaron. Zal Mega Mindy haar geliefden kunnen redden?

15.00 uur meezingconcert: Wish Presenteert Sing it Theatergroep Wish by WensMuziek presenteert Sing iT! Een meezingmiddag voor jong en oud, waar allerlei bekende songs de revue zullen passeren. Het programma start om 15.00 uur voor kids. Nummers als Happy van Pharell Williams, Lazy Song van Bruno Mars, maar ook Let it go zullen dan voorbij komen. Stuur de kinderen, of beter nog, ga samen en zing naar hartenlust mee!

Om 16.00 uur is het Nederlandstalig repertoire aan de beurt. Natuurlijk ontbreken liedjes van Guus Meeuwis, Marco Borsato en Blof niet. Tot slot zijn de populaire meezingnummers aan de beurt. Van Queen tot Abba, van Bon Jovi tot de Beatles. Dit alles wordt gebracht door Wish by WensMuziek. Een groep multigetalenteerde jongeren die u met hun aanstekelijk enthousiasme graag verwelkomt op deze gezellige muzikale meezingmiddag!!

19.00 uur live muziek: Judy Wells & band Judy Wells & Band is opgericht in 2007 en bestaat uit zangeres Judith Kolen- van den Putte die wordt begeleid door Thijs van Bree (multi-instrumentalist: gitaar, drums, toetsen, zang) en Ger Cremers (gitaar). Oorspronkelijk komen alle leden uit Riethoven maar in de loop van de jaren verspreid over de Kempen. Het repertoire van de band bestaat naast eigen werk uit een ruime selectie van covers in diverse stijlen, van diverse bands en zowel Engels- als Nederlandstalig. Zelf noemen ze het ‘akoestipop’, de meeste nummers worden akoestisch uitgevoerd. Ilse Delange en de Common Linnets, Boudewijn de Groot, Marco Borsato maar ook U2 en Roxette.

20.00 uur lezing: Leo den Dulk 'De tuin als tegenhanger van het gebouw' Mien Ruys was een van de weinige tuin-en landschapsarchitecten die de taal van de moderne architecten sprak. Geen wonder dat ze met veel van hen heeft samengewerkt, en Rietveld was een van hen. De lezing gaat over de relatie tussen tuin en gebouw en hoe Mien Ruys daarvoor oplossingen vond. Tevens wordt verteld waar het allemaal vandaan kwam en hoe Mien Ruys in die ontwikkeling past. Leo den Dulk (1951) is tuinhistoricus. Hij schrijft onder meer over tuinen, planten en hun geschiedenis, in onze eigen TUIN, het oudste tuinblad van Nederland, en andere publicaties in binnen- en buitenland. Recent verscheen van zijn hand 'Zoeken naar de heldere lijn. Mien Ruys tuinarchitect'. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal, verteld in de tuin van “zijn”Mien.

21.00 uur film: Zwoele Zomeravondfilm USA: Pulp Fiction We trappen af met een legendarische Cultknaller. Iedereen kent hele passages uit zijn hoofd van dit Tarantino meesterwerk. Zed is dead, of toch niet…? Pulp Fiction werd genomineerd voor zeven Oscars, waarvan die voor het scenario — van Tarantino en Roger Avary — daadwerkelijk won. Daarnaast kreeg de film meer dan veertig andere prijzen toegekend. Controversiële en spijkerharde cultfilm met vier verschillende verhaallijnen die uiteindelijk allemaal met elkaar verweven zijn. Film waarin geweld de normaalste zaak van de wereld lijkt.

Maandag 21 augustus

06.00 uur: Zonnegroet yoga Get out of your lazy bed and follow the sun! De DruYoga Zonnegroet, in het Sanskriet ook wel Surya Namaskara genoemd, wordt van origine ‘s morgens beoefend tijdens het opkomen van de zon. Je begint de dag fris en energiek, het werkt enorm vitaliserend. Door Ankie Pluim

11.00 uur TAI CHI - Coenen fysiotherapie De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor tai chi. Van groot belang hierbij is het behouden van het eigen evenwicht of centrum. Zachtheid, ontspanning, alertheid is hierbij onmisbaar. Door Ira Coenen

11.00 uur Film: Smurfen deel 1 Via een magische doorgang komen de Smurfen vanuit hun dorpje terecht in het moderne New York, maar ook daar zijn ze niet veilig voor Gargamel Wanneer de kwade tovenaar Gargamel hun dorp aanvalt, ontsnappen de Smurfen via een magische doorgang, die 'eens per blauwe maan' geopend is. Ze komen terecht in een vreemde, nieuwe wereld, die in niets lijkt op wat ze ooit hebben gezien: New York. Ze zitten vast in Manhattan en om weer thuis te komen, moeten Grote Smurf en de anderen een echte blauwe maan zien te 'smurfen' voordat Gargamel ze vindt.

12.00 uur: Musical Work-shop Musical School Me On Stage verzorgt de leukste lessen. Je krijgt les in de disciplines zang, dans en spel. Kom langs en doe mee! Wie weet schitter jij later in de mooiste theaters van Nederland!

13.00 uur Film: De Boskampi`s Rik Boskamp, zoon van een sullige boekhouder, wil maar één ding: niet meer gepest worden. Geïnspireerd door een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat ze verhuizen en dat zijn vader in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Het plan werkt! Rikkie Boskampi wordt niet meer gepest, iedereen is bang voor Paulo en behandelt hen met respect. Totdat er een pestkop uit het verleden opduikt. Hoe lang kan Rikkie zijn leugen nu nog vol houden?

13.00 uur: ouder-kind yoga met Ankie Pluim Ontspannen yoga-les in het park voor ouders MET kind. Of vraag je opa of oma of ze nog fit en vitaal zijn. Maak kennis met deze heerlijke relaxvorm

16.30 uur live muziek: Olga Ruwe & Rosa Spruit Rosa Spruit Gewapend met akoestische gitaar en heldere stem zingt Rosa Spruit covers van bekende popmuziek uit de afgelopen 50 jaar. Soms zoals het origineel soms op haar eigen wijze. Soms groot en hard soms klein en zacht, maar altijd met gevoel voor de bal. Olga Ruwe Gevoeligheden en levenservaringen, daar zingt Olga Ruwe op emotionele wijze over. Door middel van zelfgeschreven muziek, heeft ze haar problemen verwerkt, en wil ze die nu delen met de wereld. Haar liedjes bevatten heftige emoties, maar ook hoopvolle feel-good nummers. Damien Rice en Joni Mitchell in Bergeijk! Sit back, relax and make yourself uncomfortable…

19.00 uur lezing: Martin v.d. Velden 100 jaar De Stijl Martin van der Velden vertelt in zijn lezing over de ontwikkeling van De Stijl en gaat in op achtergronden bij de gedachten en de doelstelling van de beweging. Waarom was De Stijl eigenlijk niet een echte hechte groep? Als stedenbouwkundige legt Van der Velden daarbij het accent op architectuur en de stedenbouwkundige stadsontwikkeling (CIAM). Met leuke anekdotes over de meest markante figuren: Mondriaan, Rietveld, Van der Leck, Oud, Van Doesburg en Van Eesteren.

21.00 uur: de maangroet yoga De DruYoga maangroet, in het Sanskriet ook wel Chandra Namaskara genoemd, is een mooie serie die bij voorkeur ’s avonds uitgevoerd wordt. Op een hele rustige manier doen we deze mooie serie in het prachtige park waardoor je lichaam heerlijk ontspant en het je een hele goede nachtrust schenkt. Door Ankie Pluim

21.00 uur Zwoele Zomeravondfilm Spanje: Hable con Ella Gevoelige Spaanse film waar de emotie door mannen verzorgd wordt, ieder op zijn manier. Ook een meesterlijke muziekscore in deze topper van Pedro Almodovar. Zwijmel weg onder de sterren in het prachtige park en onderga dit Iberische drama. Pedro Almodóvar verklaart met de eerste minuten van Hable con ella opnieuw zijn liefde aan het theater. Hable con ella gaat over twee mannen wier geliefden in coma liggen — Alicia als gevolg van een verkeersongeluk, toreador Lydia door een rampzalig verlopen stierengevecht. Dood en levend, onbereikbaar en aanwezig tegelijk. Voor Marco is de situatie een nachtmerrie, voor Benigno is met Alicia's coma in feite een droom uitgekomen.

Dinsdag 22 augustus

11.00 uur Film: Plop en de kabouterbaby Wanneer een konvooi van circuskabouters door het bos rijdt, valt er een mandje van één van de aanhangwagens. Het mandje komt in een beek terecht en drijft weg van het konvooi. In het mandje ligt de baby van de kabouterclowns… Even later vindt Kabouter Lui het mandje. Hij is meteen dol op de baby en wil voor hem zorgen, dus hij trekt ermee naar zijn kaboutervrienden. Blijft de baby bij onze kaboutervrienden? En wordt Lui niet moe van de Kabouterbaby?

12.00 uur: Musical Work-shop Musical School Me On Stage verzorgt de leukste lessen. Je krijgt les in de disciplines zang, dans en spel. Kom langs en doe mee! Wie weet schitter jij later in de mooiste theaters van Nederland!

13.00 uur: senioren stoelyoga – Ankie Pluim Onder de bezielende leiding van Ankie Pluim wordt een yoga sessie georganiseerd voor senioren MET stoel

13.00 uur Film: Mees Kees Kees is een stagiair en moet voor het eerst voor de klas staan, voor groep 6b. Hij weet nog niet helemaal hoe dat moet, maar gelukkig helpen de kinderen hem met lesgeven. Voor Tobias komt Mees Kees, de nieuwe invaller op school, precies op tijd. Door de juf werd hij om niets de klas uitgestuurd. Ook kreeg hij vaak strafwerk. Raar, want Tobias is namelijk best slim, heel vrolijk en supergrappig. Mees Kees geeft heel anders les dan de juf. Met biologie kijken ze bijvoorbeeld Spider-Man en met rekenen zetten ze de tafels op z’n kop. Tobias leeft hierdoor helemaal op ondanks zijn moeilijke thuissituatie. De strenge directrice Dreus vindt het maar niets…

14.00 uur – 16.00: Workshop handvaardigheid met Joseph van den Enden en Marleen Scheer Hier is zitten pas echt een werkwoord. Tijdens de workshop "Stoelen en stoeien van/met klei" dinsdag- en woensdagmiddag kunnen jeugdige deelnemers een stoel of een ander voorwerp maken van klei. Dit onder deskundige begeleiding van keramist/pottenbakker Joseph van den Enden. Ook begeleidt Marleen Scheer jonge en oudere geïnteresseerden in je eigen krukken maken met gietbeton en een zelf gekozen afdruk in de zitting. Meld je aan en doe mee!

16.30 uur: Live muziek Ton Coppens Ooit begonnen als gitarist van het jongerenkoor in Duizel waar de dirigent al snel door had dat de gitarist beter kon zingen dan het hele koor bij elkaar. Enkele jaren geleden ontdekte hij de loopstation. Een apparaat waarmee je korte stukjes muziek en zang die je zojuist gespeeld hebt opneemt en ze daarna over elkaar afspeelt waardoor je als enkeling klinkt als een hele band/koor. Het leidde tot een concert waarbij naast het bijzondere talent en repertoire van Coppens ook de werking van het apparaat een centrale plek kreeg. Een staande ovatie was zijn deel. Het publiek bleef in verwondering achter alsof ze zojuist ingewijd waren in een groot geheim, en alle mooie kunstwerken die zich voor hun ogen hadden ontvouwd waren met één druk op de knop van de loopstation weer voorgoed verdwenen.

19.00 uur lezing: Bert Staal en Arie van Rangelrooij Het zitten is pas in de vorige eeuw ontdekt. We maken een tijdreis vanuit de prehistorie waaruit blijkt dat het gebruik van een stoel helemaal niet vanzelf sprak. Een enerverend verhaal met echte dia's waarvan sommige in kleur en spannende live muziek.

20.00 uur: Workshop actief zitten Een theoretische en praktische workshop gebaseerd op ergonomie en wetenschappelijke onderbouwing. Voorkom rugklachten door een lage drukbelasting op de tussenwervelschijven van de lage rug. Actief zitten wordt gekenmerkt door dynamisch en natuurlijk bewegen. Het bevordert de concentratie en alertheid tijdens het zitten. De balansstoel van het merk Stokke speelt een prominente rol in de workshop. Door Sjaak Coenen, Fysiotherapeut

21.00 uur Toneel: Audrey Bolder presenteert “Bep, de dochter van Rietveld” Bep, dochter van Rietveld is meeslepend biografisch drama” “Audrey Bolder speelt Bep Rietveld overtuigend op verschillende leeftijden”“…een mooi geschreven en slim gemonteerde theatermonoloog van actrice Audrey Bolder” ‘Bep, dochter van Rietveld’ is een levendige theatervoorstelling waarin de geheimen van de familie Rietveld ontrafeld worden. Een intrigerende solo van de Utrechtse actrice en zangeres Audrey Bolder waarin ze onderzoekt hoe legitiem het is offers te brengen om je doel te bereiken. Daarbij dient Elisabeth Eskes-Rietveld (Bep) – schilderes en oudste dochter van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld – als inspiratiebron. Door Beps ogen zien we haar vader omarmd worden door kunstgroep De Stijl; de bonte stoet aan personages die voorbij trekt, blijkt ook voor het leven van Bep zeer bepalend. Bij Audrey rijst de vraag ten koste van wie of wat je kunstenaar mag zijn.

21.00 uur: Zwoele Zomeravondfilm Italie: La Vita e Bella Een echte Italiaanse tranentrekker! Een indrukwekkend oorlogsverhaal wat zich afspeelt in een concentratiekamp. Roberto Begnini is zijn beste rol ever! Neem je kussen en een zakdoek mee! Guido, een echte levensoptimist leert Dora, de vrouw van zijn dromen kennen. Hij verrast haar steeds onverwacht met ongelooflijke dingen. Ze worden verliefd op elkaar, ze krijgen een relatie en krijgen een zoon: Giosué. Maar Guido is Joods, en vlak voor aanvang van het verjaardagsfeest van Giosué worden ze opgehaald door de Duitsers en naar een concentratiekamp gebracht. Dora wil haar man en zoon niet kwijt en gaat hen achterna. Guido wil zijn zoon beschermen tegen alle gruweldaden die gaan komen en legt aan Giosué uit dat ze mee doen aan een groot georganiseerd spel waarmee een echte tank te verdienen is voor de winnaar. Wie als eerst 1000 punten heeft behaald is de winnaar….

Woensdag 23 augustus

11.00 uur Film: K3 en het ijsprinsesje Op een dag krijgen Karen, Kathleen en Kristel een uitnodiging van een koning en koningin uit een ver sprookjesrijk. K3 mag zingen op de verjaardag van prinses Fleur. Maar de prinses is niet onder de indruk van de zangkunsten van K3 en gedraagt zich uiterst verwend. Een hofdame vertelt de meisjes een droevig verhaal. Een boze tovenaar heeft een vloek uitgesproken over het prinsesje waardoor haar hart veranderde in een ijsklomp. Onze drie vriendinnen krijgen medelijden met het ijsprinsesje en besluiten het arme meisje te helpen. In een spannende race tegen de klok proberen Karen, Kristel en Kathleen het mysterie van het prinsesje te ontmaskeren. Zal het de dappere K3-tjes lukken om de vloek te doorbreken?

12.00 uur: Musical Work-shop Musical School Me On Stage verzorgt de leukste lessen. Je krijgt les in de disciplines zang, dans en spel. Kom langs en doe mee! Wie weet schitter jij later in de mooiste theaters van Nederland!

13.00 uur Film: Kuifje De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip De Eenhoorn een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen.

12.00-19.00 uur; Kunstmarkt Gezellige kunst en curiosa markt in het park voor iedereen. Meer dan 30 kramen met kunst, professioneel en amateurbeoefenaars. Kom scharrelen en verwonderen.

15.00 uur: Seniorenstoel yoga Een fijne manier om aan lichaamsbeweging te doen is Dru Yoga. Het is een hele zachte Yoga vorm die zeer geschikt is voor senioren. Door deel te nemen aan de lessen neemt je spierkracht beslist toe. Ook je gewrichten worden soepeler. Je lichaamshouding verbetert en ook je balans. Hierdoor heb je minder kans op blessures. Het is niet alleen je lichaam dat er baat bij heeft, het werkt heel diep door ook op het geestelijke vlak. Je leert spanningen los te laten. Doordat je beter kunt ontspannen wordt je ademhaling vanzelf dieper en rustiger, lager in je lichaam. Ook hier is iedere les veel aandacht voor. We doen ademhalingsoefeningen en zijn zo meer bewust van hoe we ademen.

13.00 uur tot 17.00 uur: Art Dumay. Kunsttaxatie Heb je een mooi schilderij aan de muur, maar vraag je je af wie de schilder is? Of staat er een bijzonder erfstuk in de kast waarvan de waarde je onbekend is? Kom dan woensdag 23 augustus met je stukken naar de Stijlparade. Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen is op de kunstmarkt aanwezig om deskundig en gratis uw kunst, design en curiosa te taxeren. De afgelopen jaren heeft Art Dumay al diverse verrassende ontdekkingen gedaan uit particulier bezit! Wie weet heb jij een nog onbekend Rietveldstoeltje in je garage staan en wordt die houten last ineens een gouden topstuk!

16.30 uur: Live muziek Sesgado Sesgado, spaans voor schuin, scheef of dwars, is een trio van trompet, basgitaar en drums. Met eigen composities, veelal voorzien van complexe ritmische structuren, wisselende maatsoorten en dampende grooves, garanderen ze een eigentijds geluid waarbij veel invloeden geleend worden uit verschillende culturen. Probeer daar maar eens bij stil te staan!

14.00 uur – 16.00: Workshop handvaardigheid met Joseph van den Enden en Marleen Scheer Hier is zitten pas echt een werkwoord. Tijdens de workshop "Stoelen en stoeien van/met klei" dinsdag- en woensdagmiddag kunnen jeugdige deelnemers een stoel of een ander voorwerp maken van klei. Dit onder deskundige begeleiding van keramist/pottenbakker Joseph van den Enden. Ook begeleidt Marleen Scheer jonge en oudere geïnteresseerden in je eigen krukken maken met gietbeton en een zelf gekozen afdruk in de zitting. Meld je aan en doe mee!

19.00 uur lezing: Edwin van Onna De Stijl van Bergeijk In de jaren vijftig en zestig drukten architect Gerrit Rietveld en landschapsarchitecte Mien Ruys hun stempel op Bergeijk. Woonhuizen, een fabriek, tuinen, plantsoenen en straatmeubilair gaven het dorp een modernistische look. Veelal in relatie tot Weverij De Ploeg en meubeldochter 't Spectrum, die hoog kwalitatieve stoffen en meubels produceerden. In het Mien Ruys Park werden grote openluchttentoonstellingen gehouden, terwijl Spectrumontwerper Martin Visser internationale kunstenaars in zijn huis ontving, waaronder Panamarenko, Christo, Sol Lewitt en Donald Judd. Inkopers van warenhuizen en belangrijke museumdirecteuren bezochten Bergeijk om te ontdekken wat 'hot & happening' was. Kunsthistoricus en publicist Edwin van Onna zoomt in op de Bergeijkse glorietijd en plaatst de designtraditie in nationaal perspectief.

20.00 uur Dans: Cronos Cronos is een collectief van vijf jonge dansers. Cronos maakt dansvoorstellingen met een fysiek, theatraal en poëtisch karakter. Het lichaam is een instrument voor expressie, het doel is om een boodschap over te brengen; een idee, een gevoel. Er wordt gewerkt met onderwerpen die voor iedereen herkenbaar zijn, zodat mensen kunnen meeleven met wat er op toneel gebeurt. Cronos staat voor kritisch werk dat verschillende aspecten van de samenleving onder de loep neemt.

21.00 uur: Zwoele Zomeravondfilm Nederland: Turks Fruit Need we say more? Pak je fiets en je vriendin en rij fluitend naar het Mien Ruys park om weer eens heerlijk te genieten van Nederland toen we nog tolerant waren. Naar de gelijknamige bestseller van Jan Wolkers. De hoofdpersoon, jonge beeldhouwer Erik, heeft een turbulent liefdesleven tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Totaal verliefd trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een fantastische, romantische zomer. Opeens begint Olga zich zeer vreemd te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer terug naar haar ouders. Erik wil Olga terug halen, maar wordt geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend, die hem hardhandig de deur wijst. Dan wordt Olga opeens in het ziekenhuis opgenomen. Haar neurochirurg vertelt Erik de vreselijke waarheid: een kankergezwel in Olga's hoofd is de verklaring voor haar plotselinge vreemde gedrag. Ze zal binnenkort sterven, want het gezwel is niet meer te behandelen. Het snoepgoed dat Erik voor Olga meebrengt naar het is ziekenhuis is het souvenir van een grote liefde: Turks Fruit.

Donderdag 24 augustus

11.00 uur Film: Madagascar "Move it! Move it!" voor Madagascar, een van de grappigste animatiefilms van deze eeuw. Madagascar is afkomstig uit dezelfde studio als Shrek en Shark Tale. Wanneer vier verwende dieren uit de Central Park Zoo van New York onverwacht schipbreuk lijden op het exotische eiland Madagascar, ontdekken ze dat het er een echt jungle is!. Madagascar is een geweldig avontuur dat keer op keer beestachtig leuk is, zodat je telkens weer schatert van het lachen!

12.00 uur: Musical Work-shop Musical School Me On Stage verzorgt de leukste lessen. Je krijgt les in de disciplines zang, dans en spel. Kom langs en doe mee! Wie weet schitter jij later in de mooiste theaters van Nederland!

13.00 uur Film: Ice Age 5 Ice Age is terug! Scrats epische achtervolging van het ongrijpbare eikeltje zorgt er dit keer voor dat hij in de ruimte terechtkomt. Scrat en het eikeltje veroorzaken ook nog eens een kosmische kettingreactie. Dit dreigt een complete catastrofe te worden die de wereld van Ice Age volledig dreigt te veranderen. Om zichzelf te redden moeten Sid, Manny, Diego en de rest van de kudde hun huis verlaten en beginnen aan een reis vol humor en avontuur door nieuwe exotische landen. Tijdens hun reis ontmoeten ze nieuwe en kleurrijke karakters.

12.00-19.00 uur; Platen en CD markt Gezellige platen en CD markt in het park voor iedereen. Meer dan 30 kramen met gewone en bijzondere platen en CD’s van diverse pluimage. Kom snuffelen en snaaien en scoor je lang gekoesterde droom of dierbare herinnering op vinyl of CD.

16.30 uur: Live muziek The Love Sessions Luisterconcert met Giel van der Heiden, Hainy Tils en Dennis Jansen Giel van der Heiden, Hainy Tils en Dennis Jansen brengen onder de naam ‘The Love Sessions’ een luisterconcert tijdens de Stijlparade. ‘Een heerlijke middag vol muziek’ aldus Giel. De drie zijn het afgelopen jaar met hun band Buckshot op een paar grote festivals te zien geweest. Deze keer dus in een kleinere samenstelling en geheel akoestisch. Dat het een bijzonder concert zal worden staat vast.

19.00 uur: Lezing Bram Bakker Nederlands bekendste psychiater Bram, heeft na twee volledige theaterseizoenen tijd vrijgemaakt en een lezing te presenteren, waarbij gevolgen van De Stijl op de psyche en vise versa leidend zijn. Bram is uitgever bij Uitgeverij Lucht. Daarnaast schrijft hij over zijn vak, en speelt hij met Marjolijn van Kooten het programma Geen paniek in de Nederlandse theaters, zie Bakker & Van Kooten. En ja, hij loopt vaak hard.

20.00 uur: Pubquiz o.l.v. café Volte Op donderdagavond organiseert Volte haar inmiddels bekende en beruchte pubquiz. Formeer een team en kom meedoen op ons gezellige terras in het park.

20.00 uur: Workshop stoelfit /Fit achter je bureau De workshop Fit achter je bureau! bestaat uit makkelijk uit te voeren oefeningen voor de rug, nek, armen en schouders, ogen en buikspieren die zittend tijdens het werk gedaan kunnen worden. Het bijzondere van deze oefeningen is dat je lichaamsdelen en spiergroepen indirect traint (zonder er mee te werken) en dat je het werk er niet voor hoeft te onderbreken. Daarnaast zijn er oefeningen die je tijdens een korte pauze kunt doen.

21.00 uur Zwoele Zomeravondfilm Frankrijk: Intouchables Moeilijk te weerstaan: Intouchables, het geestige verhaal over de vriendschap tussen een invalide miljonair en een immigrant uit de achterbuurten van Parijs. Samenwerking tussen het establishment en de banlieu in een geestige en gevoelige kaskraker. Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe's stijve huishouden binnen de kortste keren op z'n kop. Maar ook Driss' leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Vrijdag 25 augustus

11.00 uur Film: Up Carl Fredricksen is een gepensioneerde ballonnenverkoper, maar ook een schavuit en dromer, die klaar is om zijn laatste kans op avontuur hoog in de wolken te grijpen. Carl maakt duizenden ballonnen aan zijn huis vast en stijgt op om af te reizen naar de verloren dromen van zijn jeugd. Wat Carl niet weet, is dat Russell, een 8-jarige padvinder die nooit verder is geweest dan zijn achtertuin, op het verkeerde moment op de verkeerde plek is, namelijk op Carl's veranda! 's Werelds meest onwaarschijnlijke duo bereikt nieuwe hoogtes en ontmoet fantastische vrienden zoals Dug, een hond met een speciale halsband waardoor hij kan praten, en Kevin, een zeldzame reusachtige loopvogel. Terwijl ze samen vastzitten in de woeste jungle, realiseert Carl zich dat de grootste avonturen in het leven soms anders zijn dan je zelf gedacht had.

12.00 uur: Musical Work-shop Musical School Me On Stage verzorgt de leukste lessen. Je krijgt les in de disciplines zang, dans en spel. Kom langs en doe mee! Wie weet schitter jij later in de mooiste theaters van Nederland!

13.00 uur Film: Dik Trom Dik Trom is een vrolijke, eerlijke, maar vooral gezette jongen. Samen met zijn ouders woont hij in het knusse Dikkedam, waar iedereen net zo dik en uitbundig is als hij. Het is er elke dag feest. Diks gelukkige leventje verandert als de familie gaat verhuizen naar Dunhoven, waar zijn vader een restaurant begint. In Dunhoven is niemand uitbundig of dik. Iedereen is alleen maar bezig met uiterlijk, gezondheid en sport. Ze zitten dan ook helemaal niet te wachten op die dikke familie Trom en hun restaurant vol calorieën. Voor het eerst in zijn leven wordt Dik zich bewust van zijn omvang. Helemaal als hij verliefd wordt op Lieve, het dunste meisje van heel Dunhoven......

16.30 uur Live muziek: What the FRNK What the FRNK is een 4-koppige Rock band met voornamelijk Americana invloeden. Het speelt op geheel eigen wijze nummers van Mayer, ZZtop, Jimi Hendrix & Mick Jagger. Ook film muziek wordt door deze band omgezet tot geweldige songs met eigen invloeden. Slide gitaar en de Hammond orgel spelen hierbij de karakteristieke rol. De band is geformeerd rondom frontman Frank Schurgers, die de gitaar en zang voor zijn rekening neemt. Orgel en Piano wordt gespeeld door Guus van Lankveld, drums door Jos Roosen en Basgitaar door Twan van Hoof.

20.30 uur Theater: “In de Ton met Stijl!” (tonpraten): 
20.30 uur Iveke van Gerwen, één van de leukste vrouwen in de ton
21.15 uur Rob van Elst, de grappigste niet-Brabander in de ton
22.00 uur Andy Marcelissen, een topper om mee af te sluiten.

21.00 uur Zwoele Zomeravondfilm Phantasy land: Avatar Wie nog niet van deze film heeft gehoord, is waarschijnlijk niet van deze planeet. Regisseur James Cameron schreef reeds in 1994 een eerste scenario, en de film was oorspronkelijk gepland voor de eeuwwisseling, maar volgens Cameron waren de bestaande technieken nog niet toereikend om zijn plannen uit te voeren. Een decennium later was het wel zover. De film, Avatar, werd meteen maar uitgeroepen tot een productie die het aanzien van het medium film voor altijd zou veranderen. Een nieuwe taal en een nieuwe natuur speciaal ontworpen voor deze topper, Meemaken! Daarbij zijn, komt u maar! 'Avatar' neemt ons mee naar een spectaculaire fantasiewereld, waar een held tegen wil en dank een episch avontuur tegemoet gaat en uiteindelijk de buitenaardse wereld zal redden die zijn thuis is geworden. James Cameron, de met een Oscar bekroonde regisseur van 'Titanic', kreeg 15 jaar geleden het idee voor de film, toen de technologie om zijn visie te realiseren nog niet bestond. Nu, na vier jaar productiewerk, biedt AVATAR een live-actiefilm met een nieuwe generatie speciale effecten en een nieuw soort cinematografische ervaring, waarin de kijker volledig kan opgaan. De revolutionaire technologie die speciaal is uitgevonden voor het maken van deze film, versmelt met de emotie van de personages en het meeslepende verhaal.

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus

De tiende editie van het Ploegfestival, inmiddels een begrip in de regio. Met dit jaar grote namen als Waylon, Ellen ten Damme en rapper Boef. Maar zoals altijd... geheel gratis.

www.ploegfestival.nl

Kalender

Rietveldsafari onder leiding van een gids (meertalig mogelijk)
vanaf 1 april 2018

Showroom Bruns gesloten
Zomervakantie 21 juli t/m 5 augustus

Tour Rietveldhuis; € 5,00 p.p. (max. 8 personen)
Open inschrijving, individuele deelname mogelijk op volgorde van aanmelding. Aanvang 10.00 uur
vrijdag 3 augustus (vol)
vrijdag 7 september (vol)
vrijdag 5 oktober (vol)

Ploegfestival;
Zaterdag 25 augustus 2018 vanaf 14.30 uur
Living Legends

Zondag 26 augustus 2018 vanaf 12.00 uur
met onder andere een optreden van Maan!

Tentoonstelling showroom;
10 september t/m 21 december 2018
'Mien Ruys 1904-1999; zoeken naar de heldere lijn'

   


                                                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

Ploegfestival

 

© Rietveld Bergeijk - Webdesign by: Burgmans Reclame